Takuu

Olen useammassa työkohteessa käynyt, toisena tai kolmantena rakennusalan yrittäjänä ja vienyt työn loppuun, muiden sen aloittaessa. Missä tehdyn työn takuu?

Vaikka kuinka kornilta asia kuulostaakin, ilman kuittia ja pimeällä työllä ei ole takuuta. Sama klisee koskee tarjouksia, joista se jokin tulisi valita, mutta mikä? Halvin, keskihintainen vai kallein? Tässä vaiheessa alkaa heikompia hirvittää, ensimmäinen päätös tehtävä.

Jos kuluttaja-asiakkaana pyydät tarjouksen usealta, vähintään kolmelta yritykseltä, saat todennäköisesti lähellä toisiaan olevia tarjouksia, kaukana toisistaan olevia tarjouksia tai et ollenkaan tarjouksia. Miksi ihmeessä, eikö työnteko kiinnosta?

Lähellä toisiaan olevissa tarjouksissa yrittäjät ovat laskeneet pyydetyn tarjouksen mukaan tarkasti kaiken, pudottaen jopa kullanarvoisesta katteestaan, siis se, jolla yritys pyörii.

Töitä vähän, kilpailu kovaa ja jokainen haluaa tarjotun kohteen itselleen.

Mukaan mahtuu monenlaista sukankuluttajaa, joista osa on voinut käyttää apunaan ulkopuolista kustannuslaskijaa ja näin ollen yrittäjän ammattitaito ei olekaan tilaajalle selvällä pohjalla.

Kaukana toisistaan olevissa tarjouksissa suurin vaikuttaja on yrityksen koko ja sen tarvitsema kate yrityksen ylläpitoon, normaalia.

Pienemmällä yrittäjällä on pienemmän kulut kuukausitasolla kuin sillä isommalla yrittäjällä. Näin ollen pienen toimijan on helpompi tehdä edullisempi tarjous. Meneekö tässäkin jokin vikaan?

Pienissä, yhden tai maksimissaan viiden ihmisen yrityksissä on osaamista yhtä lailla kuin suuremmassakin yrityksessä, tai sitten ei. Siihenkin on monia eri syitä, yrittäjän taustasta aina yrittäjän osaamiseen. Tähänkin aiheeseen voisin perehtyä myöhemmin.

 

Ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, ei yhtään tarjousta.

Tarjous pyydetty väärällä tavalla? Eikö ketään kiinnosta, missä vika?

Suurin syy, ettet saanut yhtään tarjousta lienee menossa olevassa nousukaudessa. Kirvesmiehiä ei ole vapaana yhtään ainakaan kummallakaan kotimaiselle kielellä puhuvia, urakoitsijoita ei saa kiinni edes työmaalta ja aikataulu painaa päälle.

Jos oikein lykästää ja saat kuin saatkin jonkun urakoitsijan kiinni, on tarjous melkoisen kalliin oloinen tai aikaa on vuoden päästä, jos sittenkään.

Kuluttaja asiakas tilaa autonsa huollon koska ei itse osaa sitä tehdä. Hammaslääkärin, koska itse on vaikea paikata omia hampaitaan ja rakennustarvikkeet tyyliin, tein itse ja säästin.

Rakentaminen ja remontointi on jotenkin suomalaisessa ajatusmaailmassa se hyve, joka jokaisen tulee osata. Rakentaa itse se talo perheelleen ennen avioeroa ja riitaa lapsien huoltajuudesta. Ei näin.

Rakentaja, urakoitsija tai yrittäjä, miten sen kukin mieltää, on se oman alansa automekaanikko, hammaslääkäri ja kodinsaneeraaja. Alansa ammattilainen. Anna siis ammattilaiselle tilaa ja säästä.